MTB route Arnhem-Noord/Schaarsbergen / 34 km

Route bestemd voor de getrainde mountainbiker.

 • Afstand: 34,36 km
 • Hoogtewinst: 259 m
 • Hoogteverlies: 260 m

Bijgevoegd GPX bestand
Ook te downloaden in Garmin connect zie: https://connect.garmin.com/modern/course/66102614

Routebeschrijving
De route begint bij Stayokay.Richting Cattepoelseweg.
Vervolgens rechtsaf de Cattepoelseweg volgen, 200 meter na het viaduct begint de MTB Track aan de rechterzijde. De route is vanaf hier duidelijk aangegeven, volg de bordjes.

MTB route Arnhem / 24 km

Deze mountainbikeroute is geschikt voor de beginnende mountainbiker en is gemarkeerd met paaltjes met daarop in het paars het MTB-teken (driehoek met 2 rondjes). 

De route ligt in een bosrijke omgeving met een aantal fraaie landgoederen en een deel van de route loopt over het terrein van Nationaal Topsportcentrum Papendal. De route bestaat grotendeels uit bestaande paden. Er zijn een aantal stukken met bochtenwerk en is er de befaamde Muur van Mariëndaal, de langste en steilste klim in de omgeving. 

In natte perioden kent de route enkele vrij lange, modderige stroken welke tijdelijk afgesloten kunnen zijn. 

Bijgevoegd het GPX-bestand

MTB route Veluwezoom / 49,9 km

 1. De route met de klok mee (ClockWise, CW) is een GROEN gemarkeerde gravelroute geworden, over de brede paden en fietspaden. Deze route vermijdt de singletracks: gewoon lekker doorfietsen en genieten van de natuur. Voor iedereen die graag geniet van ongecompliceerde onverharde paden door het prachtige gebied. (maar uiteraard niet beperkt tot de kromme sturen)
 2. De hoofdroute tegen de klok in (CCW) is veranderd in de Blauwe MTB route, inclusief de singletracks. De rijrichting op de belangrijke single track ter hoogte van de Burgemeester Bloemersweg (Mayor Flower Trail) is zuid-noord. De brede paden op de blauwe route blijven tweerichtingsverkeer, ook het deel tussen de Lappendeken en de Niner Shooting Mountain (brug over de Holleweg).
 3. Dit heeft (minimale) impact op de rode lussen, hoewel die al grotendeels eenrichtingsverkeer waren geldt het volgende:
  Teerose, Granny en Egyptian Emma
  Op de rode lus ter hoogte van de Brandtoren (bij kenners bekend als de Teerose, Granny en Egyptian Emma) is de rijrichting nu met de klok mee (dus voor Teerose en Granny bergaf, Egyptian Emma bergop). Dit betekent dat deze singletracks tegen de klok in GEEN aanrijroute meer zijn naar de Groene of Blauwe route. De hoofdroutes kunnen via de fietspaden bereikt worden.
  Het blijft WEL mogelijk om de Granny trail te lussen middels het klim-pad, dus op de splitsing van de Granny naar de switchbacks / terug naar de klim kun je nog steeds linksaf omhoog, richting de stammen-trap, om zo de afdaling nog een keer te doen.

Niner Shooting Mountain
Het enige stukje rode route dat vooralsnog wél twee richtingen op blijft is het eerste gedeelte van Niner Shooting Mountain (tussen het klaphek en de splitsing), hier blijft die situatie ongewijzigd. Hou hier dus rekening mee!

RouteUitleg

MTB Gravel route / 36,6 km

MTB route Arnhem/Oosterbeek / 37 km

Deze route is gemarkeerd met houten palen met in het zwart (op een gele achtergrond) het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De verbindings- en aanrijroutes zijn aangeduid met hetzelfde symbool maar nu tegen een geelwitte achtergrond.Ongeveer halverwege is parallel aan de spoorlijn een verbindingsroute gemaakt (in twee richtingen bewegwijzerd) zodat je ook kleinere rondjes van 14 en 16 kilometer kunt maken. Tevens is er bij de Kemperbergerweg een verbindingsroute naar de 47,2 kilometer lange route in Rheden. Je kunt de route o.a. starten bij Arnhem Oosterbeek

De route is gelegen in de bossen en heide van de Zuidwestelijke Veluwe. De route bestaat uit twee lussen. Noordelijke lus (Oosterbeek/Schaarsbergen) Op de noordelijke lus kom je over het terrein van Papendal. Zuidelijke lus (Oosterbeek/Doorwerth) In de zuidelijke lus zit het meeste hoogteverschil. Je komt o.a. langs Oosterbeek en via de befaamde de Italiaans weg klim je naar boven richting Heveadorp. Verder passeer je Heelsum en Wolfheze. Ook de fraaie landgoederen Mariendaal en Warnsborn worden niet overgeslagen. Soms moet je even pittig klimmen, want ook hier zijn er hoogteverschillen. De route gaat over een aantal zandwegen, door bossen en weilanden, met hier en daar een stukje singletrack.